Stop met ‘vechten’ zonder te verliezen in het 2e spoor

vechten zonder te verliezenVorige week sprak ik met verschillende 2e spoorkandidaten die allemaal  veel energie verspillen aan het ‘vechten’ met hun werkgevers. Tegelijkertijd signaleer ik veel frustratie aan werkgeverszijde. Communicatie is vaak het toverwoord, koersen op aannames is fnuikend. Geloof me, ik begrijp heel goed dat het makkelijk praten is als buitenstaander. Ik ken echter ook de negatieve effecten van slechte communicatie, vaak ook gedreven door angst, tussen werknemer en werkgever. Zo zonde, zo stressvol en vooral ook zo ineffectief. Mijn advies? Stop met vechten zonder te verliezen. Hieronder volgen 4 waardevolle tips.

1. Laat je goed voorlichten, begrijp de regels.

De Wet Verbetering Poortwachter, die de regels bevat rondom re-integratie 1e en 2e spoor, is eenvoudiger dan je denkt. En bij twijfel kunnen specialisten (loopbaancoaches, juristen) je meer duidelijkheid geven. Duidelijkheid zorgt voor rust en voorkomt fouten.

De kern na 12 maanden (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid:

  • Tenzij vaststaat dat je binnen 3 maanden weer 100% beter bent is de werkgever verplicht om je te begeleiden in het 2e spoor
  • Het 2e spoor loopt altijd naast het 1e spoor en dus niet ter vervanging. Klinkt verwarrend, maar klopt wel. Dus benut alle kansen, intern en extern. En doe er alles aan om aan het werk te blijven, ook als je minder belastbaar bent.
  • De werkgever is ook verplicht om je intern (1e spoor) werk aan te bieden. Dit re-integratiewerk hoeft echter geen structureel werk te zijn. Dus je loopt nog altijd het risico ontslagen te worden na 2 jaar.
  • Het 2e spoor is er voor het ‘als dan scenario’. Om te voorkomen dat je zonder werk komt en in elk geval ook om je een topsollicitant (!) te laten worden.

De Wet Verbetering Poortwachter brengt dus verplichtingen voor de werkgever met zich mee, maar het behoud van een goede relatie tijdens het traject is cruciaal.

2. Bang voor ontslag? Begin met goed presteren en goed contact.

Ik merk vaak dat er veel wrijving is tussen een zieke werknemer en de werkgever. Dat werkt altijd in jouw nadeel. Werknemers raad ik daarom aan om op het werk hun beste beentje voor te zetten, maar daarnaast vooral ook het gesprek aan te gaan. Kan je blijven? Welke baan wil/kan jij? Waar moet je dan aan voldoen? Gooi het open, wacht niet af. Ook gedurende het traject, houd goed contact. Samen met een goede inzet verklein je daarmee de kans op ontslag.

3. Wees slim en voorkom onnodige schade.

Als je bij je huidige werkgever wilt blijven werken, ga dan tactvol op je strepen staan. Winnen alleen op punten is altijd verliezen op relatie. Een baan wordt je gegund, je kan hem niet opeisen. Op de lange termijn werkt een verslechterde relatie met de werkgever altijd in je nadeel. Tact is hierin jouw kompas.

4. De wereld is groter, onderzoek serieus de alternatieven.

Al wil je niet weg, het onderzoeken van externe kansen geeft je lucht en zorgt voor meer zelfvertrouwen. Nee zeggen kan immers altijd nog. Er is vaak zoveel meer te ontdekken waar je wel blij van wordt. Stop met de tunnelvisie en ‘vecht’ voor een echt fijne werkplek. Dat kan ook extern zijn.

Deze 4 tips zijn cruciaal voor een succesvol 2e spoortraject. Zo voorkom je onnodige schade in de relatie met je werkgever en dat is uiteindelijk ook vooral in jouw eigen belang.

Lees ook mijn blogs over waarom loopbaanbegeleiding na ziekte belangrijk is en succesvol solliciteren. En, als je mijn hulp kunt gebruiken, dan hoor ik natuurlijk heel graag van je via margot@ros-loopbaan.nl of 06 – 471 639 42.

Veel succes en veel beterschap!