Succesvol solliciteren? Hier zijn 5 belangrijke tips!

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan ontkom je er niet aan: solliciteren. Dat lijkt misschien lastig, maar succesvol solliciteren kun je leren. Met deze 5 tips voor succesvol solliciteren begin je straks zelfverzekerd aan de zoektocht naar werk en is je kans op succes groter!

5 tips solliciteren

TIP 1: wees duidelijk

Wees duidelijk in wat je zoekt en wat je een bedrijf kunt bieden. Bij solliciteren is het belangrijk dat je duidelijk laat zien welke kwaliteiten jij te bieden hebt. Geef hierbij duidelijke voorbeelden van geboekte successen in het verleden. Zorg er ook voor dat het duidelijk is wat je precies zoekt in een baan. Zo voorkom je teleurstellingen. Je droombaan komt waarschijnlijk niet zomaar op je af, daar zal je werk van moeten maken.

TIP 2: wed op meerdere paarden

Wed niet op één paard en zorg ervoor dat je alle mogelijke opties om een nieuwe baan te vinden benut. Denk aan netwerken, bellen, mailen, LinkedIn, en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden.

TIP 3: investeer in een goed cv

Onderschat de kracht van een strak en helder cv niet. Een recruiter besteedt gemiddeld 6 seconden aan het bekijken van je cv en je hebt maar één kans om een goede indruk achter te laten!

TIP 4: gebruik heldere taal

Gebruik heldere taal . Clichéwoorden en -zinnen als  ‘ik kan goed zelfstandig werken maar ook in een team’, ‘resultaatgericht’, ‘uitdaging’, ‘hands-on’ etc. hebben soms juist het tegenovergestelde effect. Wees dus creatief in je taalgebruik of laat je hierover adviseren.

TIP 5: let op je presentatie

Let op je presentatie. Het mag allemaal best wat informeler dan je misschien gewend bent. Wees vooral jezelf, eerlijk en enthousiast en denk aan actief taalgebruik. Ook stellen recruiters het tegenwoordig vaak op prijs als je tutoyeert. Wees dus vooral niet te voorzichtig!

Succesvol solliciteren

Met deze tips voor succesvol solliciteren kom je vast en zeker verder. Wil je echter nog meer weten over hoe je succesvoller kan zijn in je sollicitaties? Bekijk dan eens mijn Trainingen & Workshops op dit gebied. Of neem contact met mij op. Ik kijk er naar uit om je aan de slag te kunnen helpen.