Solliciteren als 50-plusser: 4 tips waarmee je jouw kansen echt vergroot

Solliciteren als 50-plusserHoewel de arbeidsmarkt momenteel enorm aantrekt, merken 50-plussers daar amper wat van. Zo is het aantal langdurige werklozen nog verreweg het hoogst bij mensen boven de 50. En ook het UWV geeft in zijn arbeidsmarktprognose 2018-2019 aan, dat het grootste deel werkzoekenden nog steeds uit 50-plussers bestaat. Toch hoef je bij het solliciteren als 50-plusser niet te wanhopen. Met de juiste aanpak en focus kun je wel degelijk jouw kansen vergroten.

Dit onderwerp gaat mij al jaren aan het hart. Het is dé reden waarom ik met loopbaancoaching ben begonnen, inmiddels 8 jaar geleden. Voor mensen die tegen de 50 liepen hoorde ik van alle kanten dat solliciteren haast kansloos was. Daarom ben ik (toen ik zelf 45 was) gestart met loopbaancoaching. Om mijn leeftijdsgenoten concreet te helpen met het vinden van een leuke en boeiende baan.

Als managing recruiter kwam ik veel schrijnende voorbeelden tegen. De opdrachtgevers vertelden me dat ze jongere werknemers zochten, het liefst tussen de 25 en de 35 jaar. En, na doorvragen bij de sollicitanten die over de vloer kwamen, bleken 50-plussers vaak al maanden thuis te zitten, terwijl hun familie en vrienden van niets wisten of in ieder geval weinig.

Ben jij als 50-plusser nog niet toe aan een leven zonder baan en sta je te popelen om jouw talenten te gebruiken op de arbeidsmarkt, dan geef ik je vier punten om jouw kansen te vergroten.

1 – Erken leeftijdsdiscriminatie (en blijf vooral positief)

Discriminatie op leeftijd is een feit, geen discussie. Alleen, met vechten tegen de feiten lukt het niet om jezelf aan de man te brengen. Integendeel. Vechten maakt je niet aantrekkelijk voor een werkgever. Met vechten of strijden zonder ontspanning en glimlach, heeft nog nooit iemand iets verkocht. Mensen zijn dieren en reageren vaak primair. Zo lokt jouw gedrag helaas hetzelfde gedrag uit bij gesprekspartners als netwerkcontacten en werkgevers. Strijd schept afstand, nooit begrip, laat staan interesse.

Alle begrip voor boosheid, verdriet, lastig schakelen met bikkelharde recruiters en keiharde teleurstellingen. Ook ik kan dat niet voorkomen. Zet echter liever jouw boosheid sneller om in een effectieve aanpak. Dus kom tot jezelf, tel tot 100 of 1000, ga hardlopen, ga een taart bakken maar ga niet solliciteren totdat je minder boos bent. Pep jezelf op, zodat jouw energie ervan afspat.

2 – Buig verkeerde aannames om in jouw voordeel

Kruip in de huid van de werkgever of recruiter en ga na op basis van welke aannames men kiest voor jongere kandidaten. Daar kom je achter door binnen jouw netwerk deze vragen te stellen en door rechtstreeks contact op te nemen met recruiters. Wat zoeken ze echt? Pas dan weet je waar je op kunt scoren.

Ik geef je drie hardnekkige aannames die je in jouw voordeel kunt ombuigen:

ICT achterstand?

Veel werkgevers denken dat 50-plussers weinig van online en ICT afweten. Laat zien dat je geen achterstand hebt. Som jouw ICT-kennis overzichtelijk op en bewijs daarmee jouw kennis up-to-date is. Werk verder voortdurend aan jouw ICT-kennis. Naast officiële cursussen is op internet is bijna alle kennis gratis beschikbaar of anders wel binnen jouw netwerk. Onderzoek welke kennis werkgevers belangrijk vinden (o.a. in vacatureteksten), vijzel jouw kennis bij, zoek vrijwillig werk of een stage met veel van dit soort werk of zoek een baan waar ICT geen rol speelt (Dat lijkt me lastig trouwens).

Vaker ziek als 50-plusser?

Over ziekteverzuim bij 50-plussers bestaan hardnekkige vooroordelen. De statistieken bewijzen echter al jaren het tegendeel. Vergeet dus niet jouw jaarlijkse marathon, de 5 daagse wandeltochten, jouw snowboardexpertise of fietsfanatisme te benoemen.

50-plussers weten alles beter?

Betweterigheid is een stevig vooroordeel over 50-plussers. Vertoon soepel en vlot gedrag tijdens het solliciteren. Dat is overigens totaal iets anders dan nederigheid. Juist als je je gelijkwaardig opstelt kom je stukken verder. En, reflecteer, sta open voor feedback.

3 – Je hoeft niet beter te zijn dan jongeren

Je hoeft als 50-plusser niet excellent te zijn, wel minimaal net zo goed. Ik merk tijdens de coachingsgesprekken dat 50-plussers zich in allerlei bochten wringen om aan te tonen dat ze veel beter zijn dan alle anderen. Dat is meestal ongeloofwaardig. Je hoeft niet perfect te zijn, wel goed passend. Ontspan dus, neem initiatief, ga het gesprek aan.

4 – Stop al je energie in je sollicitatie

Wist je dat niet de beste medewerker de baan krijgt, maar de beste sollicitant? Kwaliteiten zijn belangrijk, maar het gaat er ook om of er een goede persoonlijke match is, een zekere gunfactor. Dat lijkt verdomd veel op verkopen inderdaad. De sollicitatie zelf geeft de doorslag, van voorbereiding tot en met het contact na het gesprek. Dus geen goede sollicitatie, geen baan. En, zorg dus voor een professionele én prettige manier om interesse te wekken. Dan word je sneller uitgenodigd voor een gesprek of een volgende ronde. Denk onder andere aan:

  • Zorg voor een zeer strak en scanbaar cv, LinkedInprofiel en sollicitatiemail
  • Bereid je goed voor. Bestudeer de website aandachtig en kijk vooral of je niet toevallig mensen kent die er gewerkt hebben of die de organisatie op een andere manier goed kennen.
  • Zet jouw vooroordelen direct opzij. Bijvoorbeeld over de recruiter.
  • Vraag gerust letterlijk aan de recruiter: “Wat zoek je écht?”.
  • Toon oprechte belangstelling, stel dus geen flauwekul vragen.

Lees vooral ook nog even het blog met sollicitatietips!

Geen tovermiddelen, wel meer kans bij het solliciteren als 50-plusser

Word je met deze tips meteen aangenomen? Die garantie kan ik je niet geven, want tovermiddelen bestaan niet bij sollicitaties. Best kans dat je tijdens het solliciteren als 50-plusser nog tegen een hoop afwijzingen aanloopt. Maar ik weet wel dat je met deze instelling de kans vele malen groter maakt.

Het klinkt misschien als een open deur maar het gaat er in het sollicitatieproces om dat je je focust op de zaken waar je wél invloed op hebt. Stop daar je energie in plaats van vechten tegen de bierkaai. Ik hoop je met deze vier inzichten een stap op weg te hebben geholpen.

Verder praten over kansrijk solliciteren als 50-plusser? Neem dan contact met mij op. Ik kijk er naar uit om je aan de slag te kunnen helpen.