Succesvol solliciteren vergt uithoudingsvermogen. Zo hou je het vol.

Tips om met voldoende energie te solliciterenSuccesvol solliciteren kan lang duren. Zeker als je 50-plusser bent of langdurig ziek bent geweest. Vaak blijken 4 tot 6 maanden nodig en soms zelfs nog langer. Tijdens deze periode kun je te maken krijgen met afwijzingen, het uitblijven van reacties en onbegrip bij recruiters. Ook moet je vaak aan jouw directe omgeving uitleggen waarom het nog niet gelukt is. Allemaal zaken die jouw energieniveau negatief beïnvloeden en dat terwijl je juist die energie zo hard nodig hebt. Hieronder geef ik je daarom 5 praktische tips om je energie te behouden, zodat ook jij na langere tijd nog steeds in staat bent om succesvol te solliciteren.

1 – Verdeel je werk over de week

Solliciteren is hard werken. Maar als je het te lang achterelkaar doet, nemen je energie en effectiviteit af. Besteed daarom maximaal 4 uur per dag aan het solliciteren. Regelmaat is belangrijker dan pieken van 8 uur. Bouw eventueel tussendoor een rustdag in, zodat je gelegenheid hebt om energie bij te tanken. Spreid je sollicitatiewerk dus over 4 tot 5 dagen per week. Op deze manier kom je vanzelf tot zo’n 15 tot 20 uur per week. Klinkt misschien nog veel, maar dat is wel de inspanning die nodig is om een nieuwe baan te vinden.

2 – Zorg dat je altijd meerdere sollicitaties hebt lopen

Regelmaat bij het solliciteren (zie vorig punt) is ook belangrijk om je ‘pipeline’ altijd goed gevuld te houden. Dat wil zeggen dat je continu eigenlijk altijd 5 tot 10 sollicitaties open hebt staan, en ondertussen gewoon verder solliciteert. Ik merk in mijn praktijk dat sollicitanten vaak hun hoop vestigen op 1 of 2 sollicitaties en daar op gaan wachten voordat ze verder gaan. Niet alleen verlies je hierdoor veel tijd, maar het vreet ook energie, omdat je steeds weer opnieuw moet beginnen na een teleurstelling. Maak er dus een continu proces van tot je wordt aangenomen. En die kans is dan ook veel groter.

3 – Deel je taken op in blokken

Solliciteren bestaat uit verschillende activiteiten. Als je veel solliciteert kan het helpen om structuur aan te brengen door deze sollicitatieactiviteiten in blokken op te delen en af te wisselen. Dat werkt efficiënter en scheelt dus energie. Zo kan een dagindeling bijvoorbeeld bestaan uit 2 uur zoeken (‘jobsearching’), 1 uur bellen en netwerken en 1 uur schrijven. Doe daarbij je minst favoriete activiteiten bij voorkeur als eerste, dat maakt het minder belastend en dan heb je dat vast gehad.

4 – Hou jezelf fit (fysiek en mentaal)

Succesvol solliciteren vergt, zeker als het een langdurig proces is, zowel fysiek als mentaal veel uithoudingsvermogen. Het is heel erg belangrijk dat je over voldoende energie beschikt, want anders hou je het gewoon niet vol. Vitale werknemers presteren beter. Voor vitale sollicitanten geldt hetzelfde. Je moet dus op je leefstijl letten. Hieronder lees je hoe je dat kunt doen.

Fysiek

  • Je lijf heeft nogal wat te verduren tijdens het solliciteren, zeker als het enkele maanden duurt. Zoek een vorm van beweging. Sport je niet? Ga dan dagelijks wandelen of fietsen, minimaal een half uur. Begin en eindig je dag ermee, je hebt dan veel meer energie. Zorg voor voldoende nachtrust. En ook voeding heeft veel invloed. Van een goed gevulde salade krijg je veel meer energie dan van een bak roomijs.

Mentaal

  • Je hoofd heeft superveel te verstouwen, zeker als je solliciteert. Wist je dat we per dag ruim 50.000 gedachten hebben, maar liefst 3000 per wakker uur? En wat als dat nu ook nog gaat over (deels onbewuste) gedachten m.b.t. angst voor de toekomst en incasseren van tegenslagen. Dan begrijp je dat je doodmoe van jezelf wordt. Dus: beperk het aantal sollicitatie-uren en zorg voor leuke activiteiten en ontspanning. Een goed boek, sporten, koken, vrijwilligerswerk of een inspirerende cursus.

5 – Kies een rustige werklocatie

Als je solliciteren als werk beschouwt, dan wil je er niet dag en nacht mee bezig zijn. Dus kies een plek in of buiten het huis waar je prettig en ongestoord kunt solliciteren. Een bureau in je slaapkamer of op kantoor bij een vriend? Als je er maar ook van weg kunt lopen nadat je ‘werkdag’ er op zit. Dat geeft lucht en zorgt voor vrijheid in je hoofd.

Als je deze 5 tips volgt, weet ik zeker dat je met meer energie aan je sollicitaties kunt werken. Misschien doe je sommige dingen al, maar als je ook die andere stappen zet, dan kun je echt al een flinke vooruitgang boeken.

Natuurlijk heb je ook dagen dat je het helemaal gehad hebt en dat alle werkgevers er voor jou even ‘helemaal in kunnen zakken’. Doe dan gewoon even wat andere, vooral leuke dingen en pak het solliciteren de volgende dag weer op.

Wees in zo’n geval niet te streng voor jezelf, want dat kost ook alleen maar energie. En hou voor ogen dat de arbeidsmarkt nog nooit zo goed is geweest. Ook dat moet een extra boost aan je uithoudingsvermogen geven. Dit is jouw tijd. Succes!

Lees ook mijn tips voor succesvol solliciteren. En, als je mijn hulp kunt gebruiken, dan hoor ik natuurlijk heel graag van je via margot@ros-loopbaan.nl of 06-47163942. Vriendelijke groet, Margot Ros.