Een carrièreswitch als 45-plusser? Zo pak je het verstandig aan.

Een carrièreswitch als 45-plusser? Zo pak je het verstandig aan.Heb je behoefte om het roer eens helemaal om te gooien? Van je hobby je werk maken? Of eigen baas worden? Als 45-plusser of 50-plusser kom je dan wel voor een aantal dilemma’s te staan. Weet je bijvoorbeeld wat je echt wilt? Kun je dat nieuwe vakgebied wel snel onder de knie krijgen? En lukt het ook om er een goede boterham mee te verdienen? Om je te helpen met het maken van een realistische keuze, zet ik hieronder de verschillende opties op een rijtje. Plus enkele praktische tips.

Ambitie én realiteitszin

Een carrièreswitch heeft veel impact. In veel gevallen betekent het dat je de vertrouwde paden verlaat voor een, in veel gevallen, onzeker vervolg. Het is dus belangrijk dat je een goede afweging maakt.

Vaak is een carrièreswitch het (eindelijk) navolgen van je dromen. Bij veel mensen blijft het helaas ook alleen bij dromen, omdat ze niet weten hoe te beginnen. Dat is natuurlijk heel erg jammer als jouw carrièreswitch kansrijk is. Ook zie ik in mijn praktijk ‘gelukzoekers’ die nogal onstuimig te werk gaan. Met grote financiële gevolgen.

Ik droom graag met je mee, maar hou ook van realiteitszin. Ik neem je daarom mee in de dilemma’s rond carrièreswitches als 45-plusser. Hieronder lees je over de verschillende mogelijkheden, de voordelen, risico’s en de voorwaarden. Plus tips voor een geslaagde switch.

6 opties voor een carrièreswitch

Er zijn grofweg 6 opties voor het maken van een carrièreswitch. Elk met verschillende consequenties.

1 – Dezelfde baan in een nieuwe branche

Deze stap is te overzien, maar heeft ook punten om vooraf over na te denken. Jouw vakkennis blijft van kracht, maar de kennis van de nieuwe branche ontbreekt.  Ook kan je te maken hebben met concurrenten die jonger zijn en/of veel branchekennis hebben. Hoe ga je dat inhalen?  Welke relevante branchekennis heb je eventueel elders opgedaan?

2 – Een andere baan in dezelfde branche

Deze stap is complexer. Jouw branchekennis is waardevol en dat geeft je inzichten en herkenning. Maar de (compleet) andere rol vraagt bij voorkeur om vakkennis die je nu wellicht nog minder hebt. Het is wel van belang dat je die op een andere manier hebt opgedaan, bijvoorbeeld als vrijwilliger, mantelzorger of hobbyist. Anders is het moeilijker concurreren met jongere sollicitanten die wél over die vakkennis beschikken.

3 – Een andere baan in een andere branche

Ook dat kan, maar is wel de weg van de meeste weerstand. Dit is het meest kansrijk als je beschikt over voldoende vakkennis die je nodig hebt in jouw nieuwe baan, bijvoorbeeld door studie en/of vrijwilligerswerk.

4 – Starten als zelfstandige in bekend vakgebied

Dit is goed haalbaar als 45-plusser. Jouw uitgebreide vakkennis en ervaring bieden goede mogelijkheden om voor jezelf te beginnen. Je hebt hiermee namelijk voldoende munitie om te kunnen concurreren met jongere vakgenoten. Het vraagt alleen wel om ondernemerskwaliteiten. Hoe ga je dat zakelijk aanpakken? Heb je goed inzicht in financiën en gevoel voor commercie?

5 – Starten als zelfstandige in onbekend vakgebied

Dit vraagt het uiterste van je. Je opereert nu in een compleet nieuw vakgebied en moet daarbij ook zelf voor klanten zorgen. De vraag is of je al voldoende kennis voor hebt om te concurreren met mensen die er langer inzitten. Het kan, maar je zult snel je kennis moeten kunnen bijspijkeren en daarnaast echt als een ondernemer kunnen denken en handelen.

6 – Starten als zelfstandige of vrijwilliger naast je betaalde baan

Dit is de veiligste route, maar het kan wel langer duren om ervaring op te doen. Als je financieel niet afhankelijk bent van jouw nieuwe werk, dan kan je het in alle rust uitproberen. En vakkennis en ervaring opdoen. Aanvullend punt is dat het veel (vrije) tijd kost. Het moet immers allemaal naast je werk. Voldoende focus kan dan een issue/uitdaging zijn.

De grote voordelen van een carrièreswitch

  • Eigen regie geeft je energie – Je neemt het heft in eigen hand. En je gaat (eindelijk) luisteren naar wat je echt wilt.
  • Duurzame inzetbaarheid – Als het even meezit dan mag je nog werken tot (minimaal) jouw 67ste. Hoe fijner je werk, hoe langer je het volhoudt.
  • Kwaliteit van werken – Als je doet waar je helemaal voor gaat, dan presteer je optimaal en benut je beter jouw kansen. En dan heb ik het niet alleen over geld. Een acteur die met tegenzin op het toneel staat, oogst ook veel minder lof. Alleen met plezier in je werk, haal je het beste uit jezelf.

Terugswitchen kan altijd nog

Natuurlijk hoeft niks definitief te zijn. Als jouw switch jou niet bevalt, dan kan je altijd proberen om terug te keren naar je oude vakgebied. Dat vraagt wel om een goede uitleg. Over het algemeen worden initiatief en moed gewaardeerd. Zeker als ‘het gras bij de buren niet groener bleek te zijn’. Dan is jouw terugkeer gebaseerd op eerlijkheid, zelfkennis en gegronde motivatie.

Praktische tips voor een succesvolle switch

  • Maak een tijdsplan (per wanneer wil je switchen)
  • Maak een lijst met actiepunten (zijn er zaken die je moet regelen, bijvoorbeeld kennis bijspijkeren, cursus volgen, inschrijven kvk. Of kun je morgen meteen beginnen?)
  • Zorg voor financieel overzicht
    Zorg voor inzicht en overzicht in de financiële risico’s. Dat geeft je rust. Zeker als het gaat om inzicht in salarisniveaus in jouw nieuwe richting. Onderzoek, spreek met mensen die in die richting werkzaam zijn of met werkgevers. Als je overweegt om zelfstandig te gaan werken, verdiep je dan in uitkeringsrechten, verzekeringen, concurrentie, prijzen, marges en vooral in de bestaande vraag naar jouw product of dienst. Het creëren van een vraag naar nog niet bestaande producten of diensten is meestal vragen om moeilijkheden.
  • Verdiep je in ondernemerschap (als je voor jezelf gaat beginnen)
    Als ondernemer ga je ook verkopen. Nu valt dat reuze mee als je jouw product of dienst via derden bureaus kunt verkopen. Ga op onderzoek uit wat daarin mogelijk is. Mocht je rechtstreeks jouw producten of diensten willen verkopen, dan moet je beschikken over voldoende commerciële kwaliteiten, een financiële buffer en een gezonde dosis doorzettingsvermogen. En, administreren en plannen moeten ook echt bij je passen.
  • Zet je netwerk in
    Je gaat nieuwe wegen bewandelen. Dat wordt makkelijker als meer mensen dat weten. Wie weet kennen zij wel mensen die jou kunnen helpen of een baan in die richting hebben. Of die gewoon een keer een kopje koffie willen drinken om van gedachten te wisselen over jouw nieuwe stap. Je netwerk weet vaak meer dan je denkt. Omdat je het nooit over jouw switch gehad hebt, weet je ook nog niet waar hun kennis ligt.
  • Herschrijf je cv
    Bij een rigoureuze switch lijkt jouw eerdere werkervaring misschien minder relevant, Maar dat is niet zo. Herschrijf de ervaring zo dat het ook van toepassing is voor je nieuwe carrière. Pik de elementen/projecten eruit die passen bij jouw nieuwe stappen en benadruk die extra.
  • Energie, durf en stressbestendigheid
    Ja, je hebt energie nodig en moet stressbestendig zijn. Veranderingen vragen om stevige stappen buiten jouw comfortzone. Onzekerheden zorgen voor stress. Helemaal niet erg, als je er maar op voorbereid bent. Andere onderdelen van je leven dienen zoveel mogelijk op orde te zijn. Sleutelen op meerdere vlakken tegelijk is vragen om moeilijkheden. Denk aan jouw relatie, gezin, sociaal vangnet, gezondheid en financiën. En, je neemt een risico, het kan lukken of mislukken. In eerste instantie vraagt een verandering veel van jouw energie en durf. Het gaat niet vanzelf. Kabbelen hoort er niet meer bij. Maar het leuke is dat een switch naar iets waar je hart ligt ook juist energie oplevert en stress kan verminderen. Lees ook mijn blog over fitheid en solliciteren.

Gratis loopbaanadvies, (tijdelijk) gesubsidieerd door het ministerie

Bovenstaande stappen en overwegingen zullen je mogelijk bekend voorkomen. Alleen om er stap voor stap kritisch bij stil te staan en om daadwerkelijk knopen door te hakken, dat is vaak een ander verhaal. Een frisse blik en professioneel advies van buiten, kunnen dan uitkomst bieden.

Wist je dat je gebruik kunt maken van de subsidieregeling ontwikkeladvies voor 45-plussers? Dit is een gratis traject dat bestaat uit drie coachingsgesprekken, waarin je samen met een loopbaancoach jouw mogelijkheden grondig kunt verkennen.

Ik bied die begeleiding ook. Inmiddels heb ik allerlei 45-plussers (en natuurlijk ook 50-plussers en 60-plussers), kunnen inspireren en adviseren. Geweldig om te doen. Ik kijk er naar uit om ook jou verder te mogen helpen. Neem snel contact op om te zien of je in aanmerking komt voor het gratis ontwikkeladvies: margot@ros-loopbaan.nl of bel me op 06-47163942.

Reageren?

Denk jij wel eens na over een carrièreswitch? Wat weerhoudt je om deze stap te zetten? Ik lees graag je reactie.