Outplacement als 50-plusser? Wat kan je verwachten van een loopbaanadviestraject?

Heeft een outplacementtraject als 50-plusser nog wel zin?

Veel werknemers die hun baan dreigen te verliezen, zitten met die vraag. Wat kun je in zo’n traject verwachten, wat levert het op? In deze blog wil ik je iets meer duidelijkheid geven over hoe een outplacementtraject eruit ziet. Als je een goede coach hebt, kun je namelijk vaak al in een paar stappen enorme winst boeken en word je echt op weg geholpen naar je volgende baan.

Ik zie een outplacementtraject als een welkome ondersteuning bij het bepalen van jouw zoekrichting en bij het solliciteren zelf. Hoe lastig en onzeker je loopbaanfase ook is op dat moment. Je krijgt immers de kans om met behulp van een professional te kijken naar jouw kwaliteiten en te werken aan een succesvolle sollicitatie. En het leuke: de werkgever betaalt.

Om je een indruk te geven wat je kunt verwachten, geef ik hier de zes stappen weer die ik zelf altijd hanteer als ik cliënten op weg help. Ik hoop dat het inzicht geeft in de werkwijze en dat je ziet hoe waardevol het ook voor jou kan zijn.

Stap 1 Wie ben ik?

Wie ben ik 50-plusserDeze vraag is simpel gesteld en stukken ingewikkelder te beantwoorden. Hoe vaak sta je stil bij wie jij bent en wat jouw karakter typeert? Niet al te vaak. Wel degelijk van belang om voor een functie en organisatie te kunnen kiezen die zo goed mogelijk aansluit bij jouw drijfveren en karakter. Door middel van gesprekken, soms scans en opdrachten krijg je jezelf goed in kaart en kan je het verwoorden. Cruciaal bij het solliciteren. Hiermee voorkom je mismatches en valkuilen. Niemand vraagt bijvoorbeeld van je om hypersociaal en hartstikke resultaatgericht tegelijk te zijn.

Stap 2 Wat kan ik?

Waar ben jij nu écht goed in? Je kent jezelf al een tijdje, ook als werknemer. Ik merk vaak dat het lastig is om ‘jezelf op de borst kloppen’, althans, zo lijkt het. Wat ik allemaal doe in mijn werk, is dat nu zo speciaal? Geregeld hoor ik eerst wat iemand allemaal niet kan. Dat is niet handig. Kijk eerlijk in de spiegel en onderschat en overschat jezelf niet. Dat kan je ook door middel van opdrachten aan anderen vragen. Ook als het gaat om vaardigheden en vakkennis vraagt niemand je om perfect te zijn. Je hebt inmiddels veel vaardigheden en kennis opgedaan. Meer dan voldoende om in te zetten in jouw volgende baan. Het verwoorden van jouw kennis en kunde is een kunst, ook daar kan je hulp bij krijgen tijdens een outplacementtraject.

Stap 3 Wat wil ik?

Welk beroep bij wat voor soort organisatie zoek jij? Dolblij met je beroep, vooral doorgaan! Je hebt als 50-plusser inmiddels de nodige ervaring opgedaan. Het komt regelmatig voor dat je van de ene in de andere baan rolt, zonder al te veel planning. Niks mis mee, alleen nu ben jij aan zet. Doe je wat je leuk vindt of zou je diep van binnen iets heel anders willen doen? En wat dan? Gebaseerd op jouw kennis en kunde, ga je op zoek. Gesprekken en oefeningen helpen daarbij.

Loopbaankeuzetesten zijn er in alle soorten en maten. Ze geven richting, maar verwacht er geen wonderen van. Ik heb zelden meegemaakt dat deze testen het ei van Columbus bleken te zijn. Logisch nadenken op basis van uitkomsten van opdrachten en gesprekken, blijkt meestal meer op te leveren.

Stap 4 Is mijn wens realistisch?

Ik hoor zo vaak het woord ‘passie’ en krijg er een beetje de kriebels van. Ik kies liever voor ‘zo leuk mogelijk passend werk’. Dubbel, want zonder overdrijven, merk ik meerdere momenten op een dag, dat  ik enorm mazzel heb met mijn werk als loopbaancoach en dat gun ik iedereen. Tja, waar ligt de grens tussen willen en kansrijk zijn?  Hoe kansrijk is een gekozen beroep voor jou? Gaat een werkgever voor jou kiezen? Waarom? Dit is een cruciaal onderdeel van outplacement. Zorg dat je er goed de tijd voor neemt om helder te krijgen of je kunt gaan solliciteren of dat je jouw keuze dient bij te stellen. Contact met werkgevers of professionals in je gewenste vakgebied helpt daarbij.

50-plusser solliciterenStap 5 Hoe kom ik op gesprek?

Over cruciaal gesproken. Het is niet voor iedereen weggelegd om zich zonder slag of stoot op gesprek te schrijven of te kletsen. Feitelijk spreek je hier over verkoop van jezelf. Dat vraagt inzicht, tact, inlevingsvermogen en risico’s nemen. Geregeld hoor ik van kandidaten dat ze eerder solliciteerden op een baan, inhoudelijk een 100% match en ze werden nog niet op gesprek uitgenodigd? Ja, triest genoeg, leeftijdsdiscriminatie speelt een rol, zeker. En ja, je kan er zelf enorm veel aan doen om wél op gesprek te komen. Kortom, een belangrijk onderdeel van je outplacementtraject. Als je mazzel hebt dan regelt de loopbaancoach het doorslaggevende gesprek voor jou.  In de meeste gevallen tijdens je outplacementtraject vind je de baan zelf. Hoe je dat succesvol doet is aan te leren.

Stap 6 Hoe voer ik een succesvol gesprek?

Het voeren van een succesvol sollicitatiegesprek is een kunst. Sommigen doen het van nature, chapeau. Als je weet dat dit een stressfactor is, dan kan je tijdens jouw outplacementtraject aan de slag met jouw kracht en valkuilen. Voorbereiding, ook op de meest lastige vragen is doorslaggevend. Het geeft rust en flow tijdens je gesprekken. Je zult zien dat je jezelf kunt blijven en een prettige en overtuigende gesprekspartner kunt zijn. En, je weet nooit of de ultieme match er is. Dus enige relativering gecombineerd met doorzettingsvermogen helpen je enorm.

Hiermee heb je meer inzicht in wat je te wachten staat. Beschouw het outplacement niet als een toverformule. Wat je erin stopt, krijg je eruit. Best intensief dus en enorm de moeite waard. Ik wens je heel veel plezier en veel succes met je traject.

Heb je vragen over outplacement? Aarzel niet om te bellen of te mailen. 06 – 47 16 39 42, margot@ros-loopbaan.nl.